I en travl hverdag er det ikke alle, der føler, at de har tid til at fylde deres hjem med duften af hjemmebag. Det tager jo ofte en god halv time at smide en dej sammen, og så skal den hæve, formes, efterhæve og bage. Så fra den første tanke om friskbagte boller er tænkt, til de rent faktisk lander i maven, kan der nemt gå tre timer af en dag.

Det tog mig noget tid, før jeg blev gode venner med den langtidshævede og klistrede dej, som nu til gengæld er blevet min garant for velsmagende, sunde boller og overskudsagtig duft i hjemmet. Jeg rører dejen sammen om aftenen, stiller bageplader klar, og næste morgen kan jeg klaske bollerne op efter min morgenpraksis. Mens bollerne bager kan jeg meditere, vække familien, dække bord, lave the…

Den opmærksomme læser vil måske indvende, at bollerne ikke er hurtige, da dejen skal hæve natten over, og at man faktisk skal planlægge i god tid. Jeg kan godt lide ALTID at have boller i hjemmet, og jeg har altid ingredienserne stående. Så for mig handler det blot om aktiv tid i køkkenet, og hvor lidt dej og boller skal håndteres. Bollerne giver dig en god dosis omega 3 fra de små hørfrø og et godt spark jern fra brændenældepulveret.

Ingredienser
10-15 boller

500 ml. fingervarmt vand
10 g gær
1 tsk sukker
1 spsk salt
1 spsk brændenældepulver
1/3 cup solsikkekerner
1/3 cup hørfrø
500-600 g sigtet speltmel

Tag et kig i mit spisekammer.

Sådan gør du

Tag din største og rareste skål til at lave den våde dej i. Dejen hæver en del, så det er bedst, hvis der er god plads. Jeg bruger et stort gammelt lerfad, som giver mig en følelse af nostalgi. Gæren udrøres i vandet, og salt, sukker og brændenældemel tilsættes. Herefter tilsættes kerner og frø.

Melen røres i lidt ad gangen. Vær opmærksom på ikke at tilsætte for meget, så dejen bliver for tør. Dejen skal være våd – som en lidt for tyk havregrød. Den skal falde af skeen, når du løfter skeen op af dejen, men det må gerne ske lidt modvilligt. Rør dejen med kærlighed. Selvom den er våd skal den stadig mærke, at den er en dej 😉 Tilsæt den variation af mel, som du godt kan lide eller prøv dig lidt frem. Jeg kan godt lide at bruge speltmel, men jeg kan sagtens finde på at tilsætte lidt rugmel, hvis jeg gerne vil have en lidt grovere bolle.

Læg et viskestykke over skålen, og lad den stå natten over på køkkenbordet. Næste morgen eller formiddag kan du tage en grydeske og klaske bollerne op på bageplader med bagepapir. Der bliver mellem 10-15 boller alt afhængigt af størrelsen på den ske, som du vælger. Bages i 15-20 minutter på 200 grader. Yum!

One thought on “Hurtige og sunde morgenboller”

del din sandhed... om shanti

%d bloggers like this: