Jeg har eksperimenteret med at lave min egen chai i et stykke tid, og nu er jeg endelig nået frem til en opskrift på krydret ayurvedisk chai, som jeg gerne vil dele. Denne chai er lavet med varmende krydderier kogt i vand og toppet op med plantemælk, og kan laves på kun fem minutter.

Krydret ayurvedisk chai

Chai er det indiske ord for the. Det er derfor også lidt dobbeltkonfekt at sige chai the, som man populært gør – det vil svare til at sige the the. Chai er en blanding af krydderier og sort the kogt i vand og tilsat mælk og sukker.

Du kan finde chai i et væld af variationer, the-blandinger og pulver. Ofte er der dog tilsat skummemælkspulver og mælkeprotein i de kommercielle pulver produkter – også dem du kan finde hos din lokale kaffebar – og så er de fyldt med sukker. Men hvorfor også købe færdigblandinger, når du kan lave din egen veganske, ayurvediske chai nemt og hurtigt i dit eget køkken? Måske har du ligefrem nogle af ingredienserne til at ligge fra sidste års julebagning.

Balancering af de tre doshaer

For et stykke tid siden udgav jeg dette indlæg om, hvordan du kan balancere dine doshaer. Denne chai balancerer alle tre doshaer. Chaien er varm, krydret og beroligende, og er god mod forkølelse. Perfekt til en kold og ruskende efterårsdag, hvor vata energierne kan få dig til at miste jordforbindelsen og føle dig rastløs. For pitta konstitutioner kan du bruge lidt mindre ingefær og færre peberkorn.


Krydret ayurvedisk chai – som balancerer alle tre doshaer


1 person

Ingredienser

250 ml vand
3 hele nelliker
1 kanelstang
2 kardommekapsler
3 peberkorn
1 lille nip revet muskatnød
1 tsk hakket ingefær
½ tsk løs sort the
250 ml plantemælk
1 spsk kokossukker (valgfrit)

Bring vandet i kog i en lille gryde. Tilsæt krydderierne og lad det koge i to minutter. Tilsæt teen og lad det koge i yderligere to minutter. Tilsæt plantemælken og sukkeret og sluk for varmen. Pisk det hele sammen indtil sukkeret er opløst. Si chaien igennem en lille si ned i en kop. Du kan sagtens lade chaien stå og trække lidt med krydderierne i, det bliver den kun mere krydret af, men du kan også drikke den dampende varm med det samme.

Krydret ayurvedisk chai


Jeg eksperimenterer også med en varm kakao med chai krydderier, og vil dele dem med dig lige så snart, jeg er helt tilfreds med sammensætningen af smage. Jeg tror den vil være perfekt til en kold vinteraften.

Jeg håber, at denne chai vil give dig en følelse af varme, velvære og ro, når efteråret rusker udenfor. Lad mig endelig vide i kommentarerne nedenunder, hvad du synes om den, og om den fungerede for dig.

One thought on “Krydret ayurvedisk chai – som balancerer alle tre doshaer”

del din sandhed... om shanti

%d bloggers like this: