Zero Waste – Refuse

I et af mine seneste blogindlæg skrev jeg om Zero Waste, og hvordan yogafilosofi og Zero Waste bygger på nogle af de samme tanker omkring vores forhold til jorden. Jeg beskrev kort Bea Johnsons ranglistede 5 R’s (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) fra hendes bog Zero Waste Home. Og jeg tilføjede mit eget lille ekstra R – nemlig Repair. I dag fortsætter jeg føljetonen ved at sætte fokus på det første R, Refuse, og giver dig mine 7 råd til at reducere dit plastikforbrug.

Ved et rent tilfælde har jeg planlagt dette indlæg til i dag – Black Friday. Af alle de amerikaniserede “helligdage” – eller forbrugsfester – som vi her i Danmark har taget til os er det nok den værste. Den har intet andet formål end blot at spendere. Købe. Købe. Købe. Nærmest i vildenskab. Den er ikke engang skjult bag et andet formål som fx Valentines Day. Men inden jeg begynder at køre i selvsving, så lad os kigge på, hvorfor det er så vigtigt at sige nej tak til især forbruget af plastik.

7 råd til at reducere dit plastikforbrug

Plastikforurening

Plastik er lavet af olie, som er et fossilt brændstof og dermed finit/udtømmeligt. Både udvindingen af olien fra jorden og produktionen af plastik bidrager til forureningen af vores jord. Plastikprodukter ender ultimativt som affald på lossepladser og forbrændinger, i vores grundvand eller i havet.

Her er 8 skræmmende fakta om plastik:
 1. I løbet af det sidste årti er der blevet forbrugt mere plastik end i hele det sidste århundrede.
 2. 50% af alt plastik bruges kun én gang og smides så ud (fx sugerør, takeawayemballage, plastik bestik etc.)
 3. Der bliver smidt så meget plastik ud hvert år, at det kan nå fire gange rundt om jorden.
 4. Der forbruges 500 billioner plastikposer på verdensplan – det er 1 million for hvert minut! Hver enkelt pose bruges i gennemsnit 15 minutter.
 5. 8 millioner tons plastik dumpes i vores have hvert år.
 6. 80% af det plastik, som findes i verdens have, kommer fra land. Plastik “øer” i havet dækker omkring 40% af havets overflade.
 7. Det tager 500-1000 år for plastik at nedbrydes. Selv herefter er det endnu ikke fuldstændigt nedbrudt – det vil altid eksistere.
 8. 1 million havfugle og 100.000 havdyr dør hvert år som et resultat af plastikforurening.
Refuse og aparigraha

I følge Bea Johnson er det første skridt til et enklere liv med mindre forbrug og mindre plastik at sige nej tak til plastik og freebies og undgå unødvendige køb. I det hele taget at have en mere pragmatisk tilgang til de produkter, som du byder indenfor i dit liv – både bevidst og ubevidst.

Refuse er det første af de fem R’s, fordi det udelukker, at du akkumulerer unødvendigt affald, som enten ender med at blive smidt ud eller ryger til genbrug. Men det kan også være den sværeste af de fem R’s både socialt og vanemæssigt. Det kræver både en del øvelse og bevidsthed at nedbringe mængden af affald og ikke blot flyde med strømmen i den store forbrugerkultur, og de vaner du har opbygget igennem livet.

For at reducere mængden af ting kan det være, at du starter med at afmelde reklamer og gratisaviser eller sige nej tak til små prøver med skønhedsprodukter. Når du accepterer den slags gratis produkter, skaber du, i følge Bea Johnson, en efterspørgsel efter de produkter. Ved at sige nej tak, så er du med til at nedbringe efterspørgslen.

Aparigraha-sthairye janma-kathamta-sambodhah (PYS 2.39) – When one becomes selfless and ceases to take more than one needs, one obtains knowledge of why one was born.

Hvis vi sammenligner Refuse med yogafilosofien, så finder vi i Patanjalis Yoga Sutra de fem Yamas (etiske leveregler). En af disse er aparigraha, som betyder ikke-grådighed. Vi kan overføre aparigraha til nærmest alle dele af livet. I denne forbindelse at være refleksive omkring vores forbrug og særligt vores forbrug af plastik. Her er mine 7 råd til at reducere dit plastikforbrug.

7 råd til at reducere dit plastikforbrug

7 råd til at reducere dit plastikforbrug

Hvis du gerne vil tage de første spæde skridt til et liv med mindre plastik, så giver jeg dig her mine 7 råd til at reducere dit plastikforbrug:

 1. Undgå plastikposer, når du handler ind. Sig nej tak, hvis du bliver tilbudt én og medbring i stedet for din egen stofpose, som du kan bruge igen og igen, og igen…
 2. Sig nej tak til plastikservice. I stedet for kan du medbringe dit eget lille sæt med en kniv, gaffel og ske – eller en spork (spoon og fork) i bambus eller stål. Det hverken fylder meget eller vejer meget i tasken, men sparer miljøet for en masse unødvendig plastik.
 3. Undgå at få et sugerør i din drink. Denne her er svær, for mange drikke bliver automatisk serveret med et sugerør uden, at man bliver spurgt først. For at være på forkant med situationen, skal du altså selv gøre opmærksom på, at du ikke ønsker et sugerør. Du kan købe dine egne sugerør til at have med på farten eller i hjemmet i både glas, stål og bambus.
 4. Selvom take away koppen siger komposterbar, så ender den højst sandsynligt alligevel i en vilkårlig skraldespand, som du går forbi på din vej. Koppen ender på forbrændingen i stedet for på komposten, og dermed går alle gode intentioner tabt. Hvis du alligevel gerne vil have din take away kaffe, så kan du medbringe din egen termokop eller bambus take away krus.
 5. Undgå at købe vand, sodavand etc. på plastikflasker. Medbring i stedet for din egen glasflaske eller drikkedunk.
 6. Når du engang har opbrugt din plastiktandbørste, så kan du købe en ny i bambus med kulfiberbørster i stedet for en ny plastiktandbørste. Når tandbørsten er opbrugt kan den komposteres.
 7. Generelt så undgå al plastikemballage. Det gælder også, når du handler ind i supermarkedet. Vælg i stedet for produkter som er “nøgne” – dvs. uden emballage – eller alternativt pakket i papir.

Hvis du gerne vil dykke mere ned i plastikforbug og -forurening, så kan jeg anbefale dig at se filmen A Plastic Ocean, som du kan se på Netflix.

Jeg har primært sat fokus på plastik idag ved at give dig 7 råd til at reducere dit plastikforbrug. Refuse og aparigraha handler også om at sige nej tak til al unødvendigt (over)forbrug. Det kan fx være at medbringe din egen stofserviet i stedet for at bruge papirservietter eller sige nej tak til visitkort og flyers. Det kan også være at spise færre animalske produkter eller lade være med at købe ting, som du ikke har brug for.

Udover Black Friday, så står den store forbrugsfest, julen, også for døren. Jeg brygger derfor på et indlæg om zero waste juleønsker. Lad mig vide, hvis der er noget særligt, du gerne vil have, at jeg kommer ind på. Eller smid en kommentar nedenunder med flere gode refleksioner, som du gerne vil dele med mig og de andre læsere.

Kilder:

Eco Watch

Plastic Oceans Foundation

Bea Johnson Zero Waste Home. The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste

2 thoughts on “7 råd til at reducere dit plastikforbrug”

del din sandhed... om shanti

%d bloggers like this: