Hvis du er på udkig efter din første yogamåtte, eller du har slidt din yogamåtte helt ned, så du nu har brug for en ny, så læs med her. Jeg giver dig nemlig mine 10 råd til at vælge den rigtige yogamåtte for dig.

Yogamåtter findes i et væld af mærker, farver, mønstre, materialer og længder. Faktisk er der efterhånden så mange yogamåttebrands, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilken der passer til dit behov og dine værdier.

10 råd til at vælge den rigtige yogamåtte

Jeg har igennem mange år som praktiserende yogi stået på mange forskellige slags yogamåtter – alt fra gummimåtterne i fitnesscentrene til høj-kvalitetsbrands og alt derindimellem. Jeg har også erfaret, gennem mit virke som yogalærer, at valget af yogamåtte er meget individuelt. Der findes ikke en one-mat-fits-all løsning.

10 råd til at vælge den rigtige yogamåtte

Det, jeg giver dig her, er mine 10 råd til at vælge den rigtige yogamåtte for dig og mine erfaringer med, hvad der er vigtigt at overveje, når du vil anskaffe dig en ny yogamåtte. Det er ikke sikkert, at du synes, at alle mine råd er lige vigtige. Det er også helt ok. Vælg dem du kan bruge til at hjælpe dig igennem junglen af valg.

Længden på din yogamåtte

Jeg plejer at sige, at man som tommelfingerregel skal kunne ligge i shavasana (afspændingen) indenfor yogamåttens kanter. Med andre ord: Vælg en yogamåtte, der er mindst lige så lang, som du er høj.

Hvis du er 170 cm høj, så kan du vælge en yogamåtte, der er 173 cm høj. Men ved du, at du har tendens til at bevæge dig meget frem og tilbage på din yogamåtte i løbet af din praksis, så kan det være en fordel at vælge en yogamåtte, der er 180 cm eller 188 cm lang i stedet for. Det giver dig lidt mere frihed til bevægelse, og du undgår, at du hele tiden kommer udenfor yogamåttens kanter og skal koririgere, hvor du står. Er du til gengæld 160 høj, så vil en yogamåtte, der er 173 cm lang, højst sandsynligt være rigeligt for dig.

Er du omkring 2 meter høj, så skal du vælge den længste yogamåtte, som du kan komme i nærheden af. Det er desværre ikke altid, at det er muligt at finde en så lang yogamåtte.

Bredden på din yogamåtte

Nogle producenter tilbyder også yogamåtter, der er lidt bredere end standard yogamåtten. De er særligt gode, hvis du føler, at den gængse yogamåtte er for smal til din praksis. Har du fx meget brede skuldre, så kan det være rart, at de ligger indenfor måtten i shavasana i stedet for ude på det kolde gulv.

Det kan også være, at du foretrækker lidt mere plads omkring dig i løbet af din praksis, end en almindelig yogamåtte giver dig i et fyldt yogalokale. Her kan en bred yogamåtte give dig lidt mere rum og værne om din private zone.

Open cell vs close cell teknologi

En open cell yogamåtte er ofte også det, vi kalder en non-slip yogamåtte. Altså en yogamåtte, hvor du står rigtigt godt fast selv med svedige håndflader eller under en hot yoga klassse. Måttens overflade er lettere porøs, og giver dig et godt grip.

En closed cell yogamåtte har en glat overflade. Det betyder, at den ikke tager så godt imod smuds, snavs og sved – til gengæld kan den være mere glat og svær at stå fast på. Du kan læse mere om, hvordan du plejer din open og closed cell yogamåtte her.

Materialet din yogamåtte er lavet af

Jeg foretrækker uden tvivl en yogamåtte, der er lavet i så naturlige materialer som muligt. Det kan være naturgummi, som er udvundet af gummitræer, jute eller kork.

Der findes desværre en del yogamåtter, som indeholder plastik. Plastik er et dårligt materialevalg i forhold til din sundhed og miljøet (se nedenunder). Nogle producenter giver en livstidsgaranti på deres plastikyogamåtter, men jeg vil stadig fraråde at købe produkterne.

Her er hvorfor: Yogamåtter er efterhånden blevet et modefænomen indenfor yogaverdenen. Og ofte købes yogamåtter og bruges 2-3 år eller kortere tid, inden de igen udskiftes. Ikke fordi de er opbrugt, men fordi der er kommet nye yogamåtter i nye farver eller mønstre. Ligesom tøj, så produceres der også nye yogamåttekollektioner til forskellige sæsoner. Du vil højst sandsynligt derfor ikke kun bruge én yogamåtte igennem hele dit liv, men udskifte den løbende. Indeholder din yogamåtte plastik, vil du derfor smide plastik ud, som naturen ikke kan nedbryde, og medvirke til forurening af naturen.

10 råd til at vælge den rigtige yogamåtte

Produktionen af din yogamåtte og produktionsforhold

Som jeg kom lidt ind på ovenfor, så spiller materialevalget en stor rolle for, hvordan jeg selv vægter valget af en yogamåtte. Indeholder din yogamåtte plastik forurener den både miljøet under udvindingen af råmaterialet (olie), under produktionen af plastikmaterialet og efterfølgende, når du engang skaffer dig af med yogamåtten.

Plastik nedbrydes ikke i naturen ligesom naturlige materialer. Den plastik, som din yogamåtte indeholder, vil derfor altid blive på jorden – selv efter du ikke er her mere. Læs mere om, hvofor plastik er så skidt her.

Men produktionen og produktionsforholdene er lige så vigtige. I forhold til produktionen er det vigtigt at se på, hvordan måtten er produceret. Om produktionen er foregået uden giftige og miljøskadelige materialer. Og om de mennesker, der arbejder i produktionen af din yogamåtte, har ordentlige arbejdsforhold og overenskomstsikrede forhold.

Det kan også være en god ide at kigge nærmere på, hvorhenne i verden din yogamåtte kommer fra. Er den produceret indenfor Europa eller USA, så kan du være mere sikker på ordentlige arbejds- og produktionsforhold, end hvis din yogamåtte er produceret i Kina eller Bangladesh.

Farven og mønstret på din yogamåtte

Når du vælger en yogamåtte, så skal du selvfølgelig vælge en farve, som gør dig glad, og som inspirerer og motiverer dig til at træde op på din yogamåtte og praktisere. Yogamåtter kommer i et væld af farver og mønstre, så der er nok at vælge imellem. Måske er du til vilde mønstre med stærke farver, der løfter din energi og booster dit humør. Eller måske du foretrækker rolige jordfarver og en ensfarvet måtte, som virker groundende og beroligende. Vi er alle forskellige og har forskellige præferencer. Vælg det, der passer til din natur og dit temperament.

CSR – Corporate Social Responsability

CSR eller Corporate Social Responsability kan på dansk oversættes til virksomhedens samfundsansvar. Jeg synes, at det er beundringsværdigt, når virksomheder indgår i en samfundsdebat og gør sociale, samfundsmæssige og miljømæssige problematikker til en del af deres virksomhedsprofil. Det kan fx være, at de vælger at plante et træ for hver yogamåtte, de sælger, eller at de vælger at donere dele af deres overskud eller procenter fra en kollektion solgt til et velgørende formål. Jade Yoga er et godt eksempel på, hvordan yogabrands benytter sig af CSR.

Type af yogamåtte

Hvad skal du bruge din yogamåtte til? Har du brug for en yogamåtte, som ikke vejer særligt meget, og som du kan tage med dig rundt til yoga forskellige steder i byen eller ud at rejse? Så skal du måske vælge en rejseyogamåtte. En rejseyogamåtte er en tynd version af en yogamåtte, som du enten kan bruge alene, eller du kan lægge den ovenpå en anden yogamåtte – fx i et fitness center – så du har dit eget mere skridsikre og hygiejniske underlag. Du kan finde en guide til at vælge rejseyogamåtte her.

Hvis du har brug for en yogamåtte til din hjemmeyogapraksis, og du ved, at det kun er sjældent, du tager den med dig ud af hjemmet, så vil jeg anbefale dig at investere i en god standardyogamåtte. Den er lidt tungere end rejseyogamåtten, men den giver dig et stabilt og støttende underlag for din daglige yogapraksis.

Pris på din yogamåtte og dit budget

Hvis der er noget, jeg har lært, så er det desværre, at pris og kvalitet ofte følges af. Det kan være meget fristende at spare nogle penge og købe den første og nemmeste yogamåtte i din lokale sportsbutik. De måtter, der sælges der, koster ofte halvdelen af, hvad en rigtig god yogamåtte koster. Du risikerer dog, at du hurtigt bliver træt af den billige yogamåtte, og alligevel ender med at købe en dyrere yogamåtte. Så vil du i alt have brugt flere penge, og du har en ekstra yogamåtte, som du nu skal skaffe dig af med. Du kan overveje, om det er bedre at vente med at købe en yogamåtte, til du har sparet op, eller om du skal ønske dig en yogamåtte i gave.

Prøv din nye yogamåtte inden du køber den

Jeg vil anbefale dig at prøve yogamåtten først, inden du køber den. Måske har din veninde én, du kan prøve, eller du kan spørge din sidemand eller en på din yogaklasse, om du må prøve måtten efter klassen. Hvis der er en yogabutik i nærheden af dig, så kan du også gå ind og spørge, om du må prøve en yogamåtte hos dem. Nogle butikker har yogamåtter til netop det formål.

Stil dig i forskellige stillinger på den som fx adho mukha svanasana (hund hoved ned) og sirsasana (hovedstand) og læg dig i shavasana. Så får du både mulighed for at mærke, om dine hænder glider på den, om du har god nok støtte i en omvendt stilling, og om du kan ligge behageligt inden for måttens kanter.

Det var alle mine overvejelser omkring yogamåtter og mine 10 råd til at vælge den rigtige yogamåtte for dig. Jeg håber, at du kan bruge dem til noget. Jeg lover at tilføje, ændre og slette i listen, hvis jeg finder ud af mere eller noget nyt.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre dine overvejelser omkring valg af yogamåtte, eller om der er noget, jeg har glemt at få med. Skriv endelig en kommentar nedenunder.

del din sandhed... om shanti

%d bloggers like this: