Findes der noget bedre end en varm kop chokolade til at varme hænder og hjerte på? I løbet af efteråret har jeg eksperimenteret med en varmende julechokolade med chaikrydderier. I dag deler jeg opskriften med dig. Lige i tide til julens hygge og de stille eftertænksomme dage mellem jul og nytår.

Varmende julechokolade med chaikrydderier

Denne her varmende julechokolade med chaikrydderier tager udgangspunkt i min ayurvediske krydrede chai. Der er de samme ingredienser i for at give den krydderiernes gavnlige og varmende effekt her om vinteren, men jeg har tilføjet lidt appelsinskal, kakao og ren mørk chokolade. Til gengæld har jeg undladt den sorte the.

Balancering af de tre doshaer

De ayurvediske krydderier er i forvejen ret julede, og når der tilsættes appelsinskal, kakao og chokolade, så rammer den her varmende julechokolade med chaikrydderier alle julesmagene.

Vær dog opmærksom på, at den søde appelsin øger kapha, så hvis du føler dig særligt påvirket af vinterens kaphaegenskaber eller din konstitution er domineret af kapha, så undlad eller tilsæt mindre appelsin. Du kan læse mere om din doshasammensætning her og her.

Chokolade er generelt ikke godt for hverken vata, pitta eller kapha, så forsøg dig lidt frem med mængden af både chokolade og kakao. Du skal dog ikke være bekymret for at drikke denne varmende julechokolade med chaikrydderier. Den varme drik og chaikrydderierne giver dig nemlig en gavnlig og varmende effekt her midt om vinteren. Også selvom der er chokolade i.

Laver du den varmende julechokolade med chaikrydderier på andre tidspunkter af året end om vinteren, kan det være en god ide at skrue lidt ned for de varmende krydderier og især peber, ingefær, nelliker og muskatnød, hvis du har pittadomineret konstitution.


Varmende julechokolade med chaikrydderier

Ingredienser

1 person

250 ml vand
2 kardemommekapsler
3 hele nelliker
1 lille nip revet muskatnød
1 tsk hakket frisk ingefær
3 hvide peberkorn
1 kanelstang
Revet skal af en halv økologisk appelsin
250 ml plantemælk (fx mandelmælk eller soyamælk)
1 spsk mørk usødet kakao
25 g 85% mørk chokolade
2 spsk kokossukker (valgfrit)

Kom 250 ml vand i en lille gryde og tilsæt krydderierne og den revne appelsinkal. Lad det koge op og simre for lavt blus i fem minutter. Tilsæt plantemælken. Når plantemælken er blevet varm tilsættes den mørke kakao, og det røres godt ud i den krydrede plantemælk. På det her tidspunkt er det vigtigt, at kakaomælken ikke koger for voldsomt. Tilsæt den mørke chokolade og sukkeret, og rør det i kakaomælken. Når det er rørt ud sies væsken igennem en sigte og ned i en kop eller det hele inklusiv krydderier hældes i en kop og drikkes rygende varm.

I opskriften bruger jeg hvide peberkort, men du kan også sagtens bare bruge almindelige sorte peberkorn.

Opskriften er til en person, men den kan ganges op, hvis du gerne vil lave varmende julechokolade med chaikrydderier til familie og venner i julen.

Jeg håber, at du får en skøn juletid med nærvær, eftertænksomhed, refleksion og ikke mindst masser af hygge. Tak fordi du følger med her på bloggen. God jul og godt nytår!

One thought on “Varmende julechokolade med chaikrydderier”

del din sandhed... om shanti

%d bloggers like this: